Sumarul Proiectului

     Baza acestui proiect o constituie experienta noastra de predare la clasele vocationale de elevi. Exista o problematica generala in randul elevilor cu privire la lipsa de initiativa. Acest lucru a iesit in evidenta in contextul actualei situatii economice. Cu totii ne confruntam cu aceasta criza economica si efectele ei in fiecare sector. Principalul efect negativ in sectorul educatiei vocationale este rata mare a somajului in special in randul tinerilor.

     Chiar  daca actuala situatie este o scuza pentru apatia elevilor fata de perspectivele lor de angajare si viitorul lor profesional sau nu, aceasta lipsa de initiativa a dus la situatia in care multi tineri absolventi din Europa stau si asteapta un telefon prin care sa se angajeze in loc sa-si foloseasca initiativa pentru a-si castiga existenta. 

     O diagnoza amanuntita a orelor de curs obisnuite releva o situatie cu  studii de caz diferite: exista elevi pasivi, neimplicati dar si elevi talentati si inteligenti, proactivi dar fara competente.Exista profesori antreprenori si exista profesori carora le lipseste competenta, metodologia si materialele didactice pentru antreprenoriat. Antreprenoriatul nu este in mod sistematic introdus in curricula ca o materie transversala. Elevilor le lipseste ocazia de a-si prezenta ideile inovative, iar limitarea mijloacelor financiare aduce si mai multe piedici. Unii profesori incearca sa tina pasul prin faptul ca ii invata pe elevi ce inseamna contabilitatea sau balanta contabila, dar antreprenoriatul este mai mult decat atat. Sistemul rasplateste mai degraba cunostintele teoretice ale elevilor decat talentul si dinamismul lor, inovatia si creativitatea. Pe scurt, spiritul Antreprenorial. EU-PRENEURS vine in intampinarea acestei probleme.

     Proiectul isi propune sa incubeze si  sa promoveze spiritul antreprenorial la elevi. Vom dezvolta un curriculum care va stimula creativitatea si spiritul antreprenorial. Masurile includ dezvoltarea unor lectii specifice, incorporarea unor actiuni de antreprenoriat in mod transversal in mai multe materii din curricula obisnuita. Modelul de antreprenoriat va functiona de-a lungul curriculei   ca o materie propriu-zisa. Demersul ulterior va depinde de fiecare partener, sistem educational, curriculum, etc. Unul din principalele obiective ale proiectului va fi sa se creeze un set de strategii si instrumente educationale din care sa se desprinda un model de antreprenoriat care sa poata  fi apoi introdus in curriculum in beneficiul elevilor.

     Strategiile de predare vor rezulta din analiza curriculelor existente, din experienta si bunele practici ale partenerilor implicati, din experienta unor antreprenori de succes si din discutii.Strategiile de predare vor fi clare, specifice si usor de implementat.

     Aplicarea acestor strategii la elevi implica o observare atenta a rezultatelor, analiza impactului si o campanie larga de promovare a ideilor creative si a spiritului antreprenorial la elevi. Aceasta campanie si rezultatele sale vor reprezenta un alt pilon al acestui proiect, care va evidentia efectivitatea lui, strategiile de predare si va oferi o expresie a spiritului antreprenorial la tineri.

    Somajul in randul tinerilor reprezinta o problema in intreaga Uniune europeana iar scolile, universitatile,guvernele, organizatiile guvernamentale si non-guvernamentale conlucreaza pentru a imbunatati viitorul Europei cu privire la forta de munca. Planul de Actiune Antreprenoriala 2020 este construit pe trei piloni principali: 

  1. Educatia si pregatirea antreprenoriala 

  1. Crearea unui mediu in care antreprenorii sa se poate dezvolta 

  1. Dezvoltarea unor modele si impactul asupra unor grupuri specifice al caror potential antreprenorial nu este exploatat la maximum si la care nu se poate accede prin metode traditionale de dezvoltare a unor afaceri.

      Acest proiect s-a nascut din necesitatea de a conlucra la obtinerea unor rezultate care vor contribui in mod transversal la realizarea acestui plan de actiune.

     Proiectul EU-Preneurs are potentialul de a transforma modul in care antreprenoriatul este abordat in sistemul de educatie.

     Partenerii educationali din Europa se vor uni in activitatea lor pentru a construi capacitatea de a sustine Antreprenoriatul si de a dezvolta curriculum-ul. 

     Suntem constienti de importanta muncii in echipa si suntem dedicati proiectului si scopurilor sale si suntem responsabili pentru succesul intregului proiect. Partenerii sunt dedicati tinerilor antreprenori din Europa.

     Suntem cu totii dedicati proiectului EU-PRENEURS.